Bedankt Ingrid, welkom Sandra
OKRA-SPORT+ heeft een nieuwe directeur. Er is dus een wissel van de wacht aan de top van onze federatie. Ingrid Peeters trekt na ruim veertig jaar de deur dicht en gaat naar OKRA Limburg om er regiodirecteur te worden. “Ik ben in 1979 gestart in Limburg en kom er nu vele jaren later terug thuis. De cirkel is rond.” zegt ze. Sandra Vandereet volgt haar op. We brachten deze twee sterke dames voor jullie samen.
Ik nestel me op het terras van restaurant St.-Jean, uitzicht op de Zoete Waters en het Meerdaalbos. Ingrid belt dat ze wat later zal zijn. Zelfs in zomertijden zorgen de vele wegenwerken voor het nodige oponthoud. Even later stuift ze het terras op. De hemelsluizen zijn dan ook op deze Belgische zomerdag open gegaan. Gelukkig houdt de grote parasol van een lokaal biermerk stand en staat het drankje binnen handbereik.
Ingrid: “Ik ben blij dat ik van bij de opstart in 1994 betrokken was. Het is fijn om te zien hoe Seniorensport, het huidige OKRA-SPORT+, is kunnen groeien. De samenwerking met de vele vrijwilligers, de groei van het ledenaantal maar ook de groei van de personeelsploeg van drie naar tien medewerkers… dat is prachtig om mee te maken en om mee aan het stuur te staan. Maar na al die jaren keer ik terug naar Limburg waar het voor mij als lesgever ooit begon. Zo is de cirkel rond.”
Sandra: “Zo voelt het ook voor mij. Ik heb vroeger samengewerkt met de doelgroep van de senioren. Bij de overheid, bij Sport Vlaanderen, heb je meer afstand tot het werkveld. Terwijl het samenwerken met vrijwilligers, de collega’s, andere organisaties, onderzoekers… je zuurstof geeft om er tegenaan te gaan. Dit is dus ook voor mij een beetje thuiskomen. In mijn verleden bij S-Sport heb ik ook fijn samengewerkt met OKRA-SPORT+ en Ingrid in het bijzonder. Dus ik weet dat het grote schoenen zijn om te vullen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik OKRA-SPORT+ op mijn eigen manier de toekomst, met ook voor vernieuwing en innovatie, kan binnen loodsen.”
Ingrid: “De sterkte van onze werking ligt trouwens ook in de samenwerking. De samenwerking met de socioculturele verenigingen kwb en OKRA in het bijzonder. Wij kunnen op die manier de sport brengen waar mensen zich al verenigen en zij bieden kansen om de sport te laten groeien. Die wisselwerking zorgt voor een meerwaarde voor beide partijen. We maken elkaar sterker. We hebben elkaar nodig. Ik ben dan ook dankbaar voor de kansen die ik van hen kreeg.”
Onze dynamiek
Ingrid: “Ik heb heel wat hoogtepunten mogen beleven. Ik denk daarbij aan de eerste evenementen zoals de nationale wandeldagen, die elk jaar in een andere provincie plaatsvonden en duizenden wandelaars lokten, of de nationale petanquetornooien. Ons eigen kaderblad Sport je fit, die boven het doopvont werd gehouden. De viering van 20 jaar dans waarbij de Stadsfeestzaal van Antwerpen stampvol zat met 500 dansleraars of de viering van 25 jaar dans met meer dan 3 000 dansers in de Nekkerhal. Tijdens die dansfeesten lijkt het één grote chaos… tot de muziek start en iedereen dezelfde choreografie inzet. Prachtig om zien. En dan zijn er nog onze projecten. Elke stap telt, Elke trap telt, lekker actief… het was telkens een groot succes. Je werkt iets uit en de lokale trefpunten gaan daarmee aan de slag en maken er iets mooi van. Dat is genieten.
Nog eentje die ik er wil uitpikken, want anders blijven we bezig, is de flashmob in het Centraal station van Antwerpen. Deze werd georganiseerd naar aanleiding van de Internationale dag van de Ouderen. Met meer dan 600 dansten we de ‘Waka Waka’. De centrale hal en de gangen er omheen stonden tjokvol… Die dag zullen er toch een aantal hun trein gemist hebben. (lacht)”.
Sandra, die geamuseerd het enthousiasme van Ingrid gadeslaat: “Dat zijn de fijne momenten in een werking. Op die manier komt de dynamiek van de organisatie naar buiten. Ook de vrijwilligers en leden voelen op zo’n momenten dat ze deel uitmaken van een groter geheel. Er is veel engagement bij onze vrijwilligers. Zij zorgen voor die dynamiek en de hoogtepunten die je net noemt versterken hun engagement en motiveren hen nog dat tikkeltje meer om voort te doen. En natuurlijk beleef je vooral veel plezier op zo’n dagen.”
Tijden veranderen
Ingrid: “Je ziet in de loop der jaren het één en ander veranderen. Zeker de laatste jaren merk ik minder enthousiasme voor de grotere evenementen. Maar er is natuurlijk ook een enorm groot aanbod voor de doelgroep van de senioren. Het mag dus ook kleinschaliger zijn. Daarnaast stellen we ook vast dat het moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden.”
Sandra: “Dat is de individualisering die zich doorzet. In die zin is het goed om taken duidelijk af te bakenen en mensen aan te spreken op hun expertise of waarin ze zich willen bekwamen. Dat heb je ook gezien toen jullie met de cursussen ‘Veilig elektrisch fietsen’ op de proppen kwamen. Hoeveel lesgevers waren er dan niet. Dan zie je dat engagement wel. Omdat er gericht gezocht wordt.”
Ingrid: “We moeten ook meer aandacht hebben voor segmentatie. Binnen leeftijdsgroepen maar ook zodat we alle leeftijdsgroepen bereiken. Al moet het ook breder gaan dan enkel segmenteren op basis van leeftijd. Dat kan ook op basis van fitheid of fysieke beperkingen. Denk maar aan het project dat er in 2022 aankomt rond bewegen zonder pijn.”
Sandra: “De verwachtingen van de leden zijn ook anders. Vroeger hadden velen nooit aan sport gedaan en was alles wat je deed, bij wijze van spreken, goed. Nu hebben vele leden of potentiële leden een sportachtergrond. Die leggen de lat, terecht, hoger. We moeten ons in ons aanbod en begeleiding aanpassen in functie van de doelgroep die we willen bereiken.”
Ingrid: “En we mogen ook niet vergeten in te spelen op hypes, waar dat mogelijk is. Dat trekt ook de iets jongere generatie(s) aan.”
Sandra: “Daarbij kunnen we een beroep doen op onderzoek en innovatie. Welke technologie is er beschikbaar en hoe kunnen we deze gebruiken. Dat is zeker iets in deze tijden van heropstart of doorstart van de clubwerkingen. We willen mensen terug samenbrengen ook al heeft de hele coronapandemie ons leven verandert. Wat kunnen we hiervan naar de toekomst meenemen?”
Ingrid: “Als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren dan is het dat er in de sportwereld telkens andere uitdagingen passeren. Ook het decreet zorgt ervoor dat er meer gevraagd wordt van de federaties. Zo is er altijd iets nieuw, nieuwe mogelijkheden, nieuwe trends… zoals de start to-initiatieven of recent nog het digitale verhaal. Dat zorgt ervoor dat ik me nooit een seconde heb verveeld.”
Een koppel vergeten regendruppels tikken op de parasol. De zon komt voor het laatst die dag voorzichtig piepen. Een regenboog strekt zich enig mooi uit over de horizon. De ober komt langs met de nieuwe drankjes. We klinken. Bedankt Ingrid. Welkom Sandra.
Sandra Vandereet
Wilsele – 41 jaar
Komt na een tussenstop van zeven jaar bij Sport Vlaanderen weer bij een sportfederatie terecht. Sport en bewegen stroomt door haar aderen. Volleybal, joggen, (start to) mountainbike… ze doet/deed het allemaal. Ze popelt om ook jou te ontmoeten.
Ingrid Peeters
Kuringen – 62 jaar
Zit al haar hele leven in de sportwereld als lesgever, organisator en beleidsmaker. Kubb vindt ze een gevaarlijke sport. Vooral dan voor haar medespelers. Voor haar kleinkinderen laat ze alles vallen.