Een gezonde planeet dankzij de voedingsdriehoek
Een gezond en milieuverantwoord menu samenstellen? Da’s geen eitje.
De voedingsdriehoek van Gezond Leven schiet te hulp! Samen met het Departement Omgeving werd de milieu-impact van onze voeding daarin nog sterker onderbouwd en vertaald naar concrete tips voor de consument. Zo sla je met de voedingsdriehoek twee vliegen in één klap: je eet gezond voor jezelf én voor de planeet! Hoe ziet zo’n voedingspatroon er dan uit? Een klein tipje van de sluier: plantaardige voeding mag wat meer plek inpalmen op ons bord.Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
Hier vind je een antwoord op jouw vragen:
- Wat is gezonde voeding en wat doet het met jouw lichaam?
- Waarom milieuverantwoord eten?
- Wat is de milieu-impact van onze voeding op:
- De uitstoot van broeikasgassen
- Het gebruik van gronden
- Het verbruik van water
- De impact op de (wereldwijde) biodiversiteit
- De impact op lucht-, water- en bodemkwaliteit
Zie ook de figuur onder de quote.
Meer weten? www.gezondleven.be
We staan er niet altijd bij stil, maar wat er vandaag op ons bord komt, legt een zware druk op onze planeet. En zo ook op onszelf en op de toekomstige generaties.
Volg de e-learning: De voedingsdriehoek: integratie gezondheid en milieu
In 2017 werd de voedingsdriehoek herzien en lag de focus op de gezondheidseffecten. Anno 2021 werden ook de milieu-aspecten meegenomen in de aanbevelingen. De voedingsdriehoek geeft meer dan ooit richting om betere voedingskeuzes te maken: zowel voor je eigen gezondheid als die van de planeet. Van een win-win gesproken. De e-learning duurt 45 à 60 minuten
Volg de e-learning