Flashmob voor het klimaat

1 september 2024

Grootouders voor het klimaat, een vereniging die zich inzet voor een beter klimaat voor toekomstige generaties, zet in het najaar van 2025 een heuse flashmob op poten in het treinstation te Brussel-Noord. Wij spraken met Hugo Van Dienderen, co-voorzitter Grootouders voor het Klimaat, over het aankomende initiatief, waaraan we graag meewerken.  

Wat is de doelstelling van de flashmob en hoe past deze binnen de bredere doelstellingen van ‘grootouders voor het klimaat’?

“In 2025 is het klimaatakkoord 10 jaar oud. Dat akkoord gaf ons veel hoop. De wereldleiders spraken af er voor te zorgen dat de opwarming van de aarde zou beperkt blijven tot 2 graden, liefst tot anderhalve graad. 9 jaar later zitten we al met een gemiddelde opwarming van 1,2 graden en we zien dat de overstromingen, de hittegolven en de droogteperioden steeds heviger en talrijker worden. Dat kost mensenlevens en richt veel materiële schade aan zoals we in september nog zagen in Midden- en Oost-Europa. Meteen is bewezen dat anderhalve graad niet veel lijkt, maar toch voor veel miserie zorgt. Als bezorgde grootouders stellen we vast dat de wereldleiders veel te weinig doen om hun belofte van Parijs waar te maken. Daarom willen we met onze flashmob een luide alarmkreet laten klinken. Vooral de overheden moeten veel meer doen om de toekomst van onze kleinkinderen veilig te stellen. We dachten dat we die alarmkreet best met iets ongewoon zouden slaken: een flashmob met dans en een speciaal voor die gelegenheid gemaakt lied. Daarvoor lieten we ons inspireren door de zeer succesvolle flashmob van OKRA en OKRA-SPORT+ van 2016 in het Antwerpse Centraal Station. Honderden OKRA-leden vroegen toen al dansend wereldwijd de rechten van ouderen ernstig te nemen.”

 

Kun je ons iets vertellen over de locatie en de datum van het evenement? Waarom is deze gekozen?

“We willen de flashmob houden in het Noord-Station in Brussel omdat die plek goed bereikbaar is. We kozen vrijdag 21 november 2025 uit als datum: 10 jaar na het klimaatakkoord van Parijs en in de ouderenweek. Mondige ouderen nemen op die manier deel aan het debat over een crisissituatie die de levenskwaliteit van onze kleinkinderen ernstig bedreigt. In de jaren 1960 kenden we geen enkele hittegolf. Mijn kleinzoon van 14 jaar zal twintig keer meer hittegolven mogen trotseren dan ik, tenzij er eindelijk rechtvaardige klimaatmaatregelen worden genomen. Dat heeft VUB professor Wim Thiery berekend.”

Wat hoop je dat deelnemers zullen ervaren tijdens de flashmob?

“Ik hoop dat de deelnemers energie en kracht zullen voelen om in het belang van de kleinkinderen samen dit alarm te slaan. Het gebeuren moet moed en hoop geven om deze bedreiging aan te pakken.”

Welke rol spelen senioren in de klimaatbeweging, en waarom zijn zij belangrijk voor dit evenement?

“Met de Grootouders voor het Klimaat zijn we een actief lid van de Klimaatcoalitie. De coalitie verenigt meer dan 100 verenigingen: milieubewegingen, jeugdbewegingen, vakbonden, sociaal-culturele verenigingen… Als lid van die coalitie willen wij vooral onze leeftijdsgenoten bij de klassieke ouderenverenigingen als OKRA aanspreken. We zijn ook lid van de Vlaamse Ouderenraad en kunnen daar onze bekommernis delen met andere ouderen.”

Welke strategieën worden ingezet om zoveel mogelijk deelnemers te mobiliseren?

“We spreken onze eigen leden aan en vooral de verschillende ouderenverenigingen. Met een quiz, met de bespreking van foto’s of van kaarten willen we in de Trefpunten het gesprek over het weer op gang krijgen. We hebben de Low Impact Man Steven Vromman gevraagd om speciaal voor ouderengroepen een eco-comedy te maken: “Samen het hoofd koel houden op een warmere planeet”. Die comedy kunnen trefpunten organiseren.  Bij al die gelegenheden zullen we flyers uitdelen met een oproep om deel te nemen aan de flashmob.”

Welke boodschap willen jullie overbrengen aan de overheid en het grote publiek tijdens de flashmob? Wat voor impact hoop je dat deze flashmob zal hebben?

“We willen laten zien dat ouderen ook een mening hebben. We willen laten zien dat ouderen heel bezorgd zijn voor de toekomst van de volgende generaties. We willen laten zien dat we een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid willen dat niemand in de steek laat, niet bij ons en ook niet in het Zuiden. Arme mensen bij ons en in het Zuiden veroorzaken de gigantische uitstoot van broeikasgassen niet die al de klimaatrampen veroorzaken. Maar zij zijn er wel de grootste slachtoffers van.  Dat is niet eerlijk. Overheden moeten er voor zorgen dat vooral die mensen geholpen worden. Dat gebeurt nu te weinig.”

Wat inspireerde jou persoonlijk om betrokken te raken bij ‘grootouders van het klimaat’?

“Ik zie de beelden van het hevige weer geregeld op de TV en lees wat klimaatwetenschappers daarover zeggen. En dan krijg ik schrik. Niet zozeer voor mij. Ik ben al 81 jaar. Maar voor mijn zeven (plus)kleinkinderen. Ik wil, zoals inheemse volkeren zeggen, een goede voorvader zijn. Ik wil werken aan de oplossingen. Ik zie dat heel wat mensen hun best doen, ook sommige bedrijven: ze branden bijvoorbeeld koffie met zonne-energie… Maar de overheden moeten meer ambitie aan de dag leggen. Dat verwachten de burgers van hen.”

Kun je een bijzonder moment of ervaring delen die je hebt meegemaakt in je rol als co-voorzitter?

“Als co-voorzitter van de Grootouders was ik uitgenodigd op de première van For Rosa. Dat toneelstuk geregisseerd door Nic Balthasar vertelt het verhaal van Ben Van Bunderen-Robberechts, gespeeld door Felix Maesschalck.

In 2019 nam de toen 15-jarige Ben deel aan een klimaatkamp in de Ourthevallei. Daar leerde hij het meisje Rosa kennen en het klikte. Maar dan kwam de waterbom en een reusachtige golf sleurde Rosa uit de handen van Ben. Twee dagen later werd haar lichaam gevonden. Enorm verdriet natuurlijk. Maar Ben kon dat omzetten in hoopvolle actie om zo’n rampen in de toekomst te voorkomen. Hij werd een gedreven klimaatactivist.

Het toneelstuk programmeren we met de Grootouders na de flashmob in het Auditorium van Leefmilieu Brussel op 21 november 2025.”

Wat zijn de volgende stappen voor de organisatie na de flashmob in 2025?

“We hopen hiermee banden te smeden met vele Trefpunten zodat we ook nadien kunnen samenwerken, want met één flashmob zullen we dat rechtvaardig klimaatbeleid niet binnenhalen.”

Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden of zich inschrijven voor deelname?

“We hopen dat OKRA-groepen zelf aan de slag gaan om onze dans en lied in te oefenen en daarvoor rekenen we op de ervaring en inzet van OKRA-SPORT+. Trefpunten die zich via een klimaatgesprek willen voorbereiden kunnen dat laten weten aan project2025@grootoudersvoorhetklimaat.be.

Wil je een eco-comedy van de Low Impactman organiseren: meer info en aanvragen: steven@lowimpactman.be of 0486 07 26 06. We kunnen al die activiteiten gratis aanbieden, ook de eco-comedy, omdat we hiervoor een subsidie hebben gekregen van de Nationale Loterij en van 11.11.11. Die instellingen willen zoals wij bijdragen aan klimaatrechtvaardigheid.”

Heb je nog een boodschap voor onze leden?

“We zijn heel blij dat we goed kunnen samenwerken met OKRA en OKRA-SPORT+. We hopen echt dat we met de steun van vele trefpunten de politiek in beweging kunnen krijgen voor een mooie toekomst van alle kleinkinderen ter wereld.”

Met dank aan: Hugo Van Dienderen, co-voorzitter Grootouders voor het Klimaat