Wat kan je zelf doen als fietser om je veiliger te begeven in het verkeer?
Vorig jaar waren er in België 95 fietsdoden, het hoogste aantal ooit. Een op de drie slachtoffers in ons verkeer was een voetganger of een fietser. Dat meldt het verkeersveiligheidsinstituut VIAS. Volgens Dirk Lauwers, mobiliteitsexpert bij de UAntwerpen, rijden we best trager in de bebouwde komen, vooral omdat we meer met auto’s rijden die steeds zwaarder zijn.
Onze tips om je als fietser veiliger te begeven in het verkeer:
* Organiseer een workshop VEEF
We zien dat het stijgend gebruik van de elektrische fiets ook meer ongevallen met zicht meebrengt. Opvallend is dat de slachtoffers van ongevallen met elektrische fietsen gemiddeld ouder zijn (64% is ouder dan 50 jaar en 30% is 65+) dan de slachtoffers die zich met een gewone fiets verplaatsten (36% is ouder dan 50 jaar en 14% is 65+). Bij het aantal verkeersdoden die zich met een elektrische fiets verplaatsten, dan zien we dat 80% ouder is dan 55 jaar. Nog opvallend is ook dat bijna de helft van de fietsdoden zich in de klasse 70+ bevindt.
Door deze workshop Veilig elektrisch en economisch fietsen willen we het aantal ongevallen verminderen door een aantal aspecten van het elektrisch fietsen onder de aandacht te brengen en aan te leren in theorie en praktijk.
De workshop kan nog GRATIS worden aangevraagd door je trefpunt tot 1 augustus 2023. Klik hier voor alle info.
* De zin van een fietshelm
Lees in het laatste nummer uit “Sport je fit” de getuigenis van Jo Caers en zijn echtgenote Rita, uit trefpunt St. Katarina Hasselt, over de eventuele gevolgen om geen fietshelm te dragen. Het digitale artikel (pagina 8) kan je hier downloaden.
* Draag een OKRA-SPORT+ fluohesje
Wist je dat je fluohesjes kan aankopen in onze webshop? Trek er volgende keer, met een uitstekende zichtbaarheid, op uit. Alleen of in groep.
Wil je weten hoe veilig fietsen is in jouw gemeente? Via het VeloVeilig Rapport krijg je een overzicht van de gevaarlijke fietspunten in jouw buurt en wat inwoners vinden over hun gemeente als het gaat over fietsveiligheid.