Ouder worden is eigenlijk geen belemmering om in beweging te blijven als de aard van de activiteit of sport wat aangepast is. Zo is dans als bewegingsvorm in elk geval heel toegankelijk en dat bewijzen ook de talrijke OKRA-afdelingen die aan lijndans en koppeldans doen. Ouder worden kan evenwel soms ook ernstige beperkingen met zich mee brengen. Maar ook dan kan dans nog steeds een leuke bezigheid zijn. Dat bewijst de club Dansprovant uit Ekeren (Antwerpen) van ons lid Leona Pellens. Leona geeft er rolstoeldans én parkitango, dat is Argentijnse tango voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun partner.

Hoe ben je ertoe gekomen om met rolstoeldanslessen en dans voor parkinsonpatiënten te beginnen?

Leona: Mijn man en ik zijn al meer dan vijftig jaar actief met het geven van dansles.
Zo’n 17 jaar geleden maakten we tijdens een danswedstrijd in Antwerpen kennis met rolstoeldansen. Er bleken evenwel geen dansers uit het Antwerpse deel te nemen. We werden er aangesproken met de vraag om dit op te starten. De Stad Antwerpen zorgde voor een toegankelijke zaal en de Provincie Antwerpen bood ons een subsidie aan voor de aankoop van twee rolstoelen.
Zelf zagen we het wel zitten om na al die jaren van dansles voor valide mensen ook iets te kunnen doen voor mensen met een beperking. We namen privéles en gingen van start. Eerst in Merksem en later in Ekeren. Intussen volgden we twee jaar opleiding in Nederland.

Kan je zowel recreatief als sportief rolstoeldansen?

Leona: Ja hoor, onze eerste groep bestaat vooral uit recreatieve dansers. We dansen op klassieke balroommuziek, maar tevens op disco. Mambo en Salsa zitten ook in ons danspakket evenals lijndans en fundans. Natuurlijk passen we de snelheid van de muziek aan. Het gebeurt dat onze rolstoelgebruikers zelf te weinig armkracht hebben om de bewegingen zelfstandig uit te voeren, maar dan zijn er de familieleden of vrijwilligers om een handje te helpen. Onze “muzikale” duwers.

Na de recreatieve les komen onze wedstrijddansers aan bod. Ze krijgen de mogelijkheid om te oefenen en wij zorgen dan voor de begeleiding of geven privéles.
Zo hebben we een duo paar in het standaarddansen: hier dansen 2 rolstoelgebruikers samen.
We hebben binnen onze club ook een combi-paar: een rolstoelgebruiker danst samen met een valide partner. Dit jonge paar is zich aan het voorbereiden voor hun eerste wedstrijd in freestyle.
Binnen de competitie voor “singles” danst er bij ons een dame die momenteel hoge ogen scoort. In het laatste Europees Kampioenschap behaalde ze de 2e plaats.

En dan geef je nog dansles aan parkinsonpatiënten? Waarom Argentijnse tango?

Leona: Mijn man en ik zijn, naast het danslesgeven, ook steeds zelf blijven dansen. Na een periode van salsa zijn we nu al jaren fervente tangodansers. Zo vonden we op het internet verschillende studies die aangeven dat Argentijnse tango wereldwijd wordt gebruikt als therapie voor mensen met Parkinson. Dat heeft dan vooral te maken met het rustige ritme van de tango en de stappende variaties. Met het tangodansen wordt zodoende de staplengte en het evenwicht geoefend en omdat het een partnerdans is biedt het ook een bescherming tegen het vallen.

Hoe start je zoiets op? Hoe bereik je die mensen?

Leona: We hadden het geluk om een sector-verantwoordelijke -zelf ook parkinsonpatiënt- binnen de Vlaamse Parkinson Liga te leren kennen die het project mee wilde lanceren. In september 2021 zijn we dus succesvol kunnen starten met een tiental dansparen. Het was een meevaller en fantastische reclame dat het programma “Iedereen beroemd” ons project opgepikte. Nu zijn we met een vijftiental paren die op dinsdagnamiddag dansen, echt een fijne vriendengroep.

Is Argentijnse tango soms niet wat moeilijk voor mensen met zo’n chronische aandoening?

Leona: Dat valt best mee. We passen de danspassen aan zodat ze binnen de mogelijkheden van elkeen blijven. Bovendien heeft de tango heel veel mooie, niet te snelle muziek. Vaak zijn het de dansers zelf die aandringen om toch wat snellere muziek te gebruiken.
Binnen het Parkinson ziektebeeld vinden we verschillende fasen. De deelnemers voelen zelf ook wat mogelijk is en wat niet. We houden ook tijdig pauze. De pauze en het nababbelen na de les is trouwens heel belangrijk voor deze groep van lotgenoten, niet alleen voor de patiënten maar zeker ook voor hun partners.

Meer info

Waar kunnen mensen terecht als ze aan rolstoeldansen of parkitango willen doen? "Er zijn spijtig genoeg in ons land weinig locaties waar je aan deze dansvormen kan doen. Voor het rolstoeldansen is er de website van Para Dance Belgium, www.paradancebelgium.com, maar voor de parkitango zijn er momenteel maar twee locaties, dat is in Gent en bij ons in Ekeren."

Website Para Dance Belgium

Meer info

Indien er mensen zijn die interesse hebben als danser of eventueel als instructeur, mogen die met jou contact opnemen? "Zeker en vast, mijn gegevens en de data van onze lessen kan je terugvinden op onze website: www.dansprovant.be."

Website Dansprovant