Laat je fiets graveren.
Een gegraveerde fiets is een herkenbare fiets. Je fiets is minder aantrekkelijk om te stelen omdat er een duidelijk merkteken op aangebracht is. Met een speciale machine wordt je rijksregisternummer in je fiets gegraveerd. Tegenwoordig gebruikt men ook labels of stickers om op je fiets te bevestigen. Je kan je fiets, meestal gratis, laten labelen of graveren in je gemeente of stad of op bepaalde evenementen.
Is een fietsverzekering noodzakelijk?
Je fiets laten verzekeren is helemaal niet verplicht maar soms wel interessant. Je vraagt hierover het best meer informatie bij je verzekeringsagent. Let wel: niet alle verzekeringsinstellingen kunnen je een verzekering bieden en je fietsenhandelaar moet erkend zijn bij je verzekeringsagent. Bovendien is een fietsverzekering niet goedkoop. Vaak worden enkel dure fietsen verzekerd.
Welk fietsslot koop ik het best?
Er bestaan twee soorten fietssloten:
- een slot dat je fiets onbruikbaar maakt,
- en een dat je fiets vastketent aan een object in de omgeving.
Die laatste soort is de meest effectieve. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte fietssloten:
- ringslot: dit klassieke slot is standaard aan het fietsframe bevestigd en sluit als een ring door het achterwiel. Alleen dit slot gebruiken, volstaat niet.
- beugelslot: dit tweedelig slot bestaat uit een beugel (U-vorm) en een staaf die eraan bevestigd is. Dit slot is heel veilig en kan niet worden doorgezaagd.
- kettingslot: dit is een ketting waaraan een hangslot bevestigd is. Dit slot biedt een goede bescherming tegen diefstal maar het nadeel is het zware gewicht van het slot.
- kabelslot: dit zijn meerdere stalen kabels omringd door een plastieken omhulsel. Deze draden kunnen gemakkelijk worden doorgeknipt, tenzij ze gemaakt zijn van gehard staal.
- cijferslot: wordt vaak afgeraden aangezien de code makkelijk kan gekraakt worden.