Is sportdrank noodzakelijk?
Vochtverlies tijdens lichamelijke inspanning
Wanneer je lichamelijke inspanningen verricht, verlies je vocht door te zweten en via de uitgeademde lucht. De intensiteit van de inspanning, evenals de temperatuur en luchtvochtigheid, beïnvloeden hoeveel vocht je verliest. Hoe intensiever de activiteit en hoe warmer en vochtiger de omstandigheden, hoe groter het vochtverlies.
Lichaamsvocht monitoren
Het monitoren van je lichaamsvocht is cruciaal voor een goede hydratatie.
- Plassen: Frequent urineren kan wijzen op een goede hydratatie.
- Urinekleur: Bleke, waterige urine duidt op voldoende lichaamsvocht, terwijl geel en dik urine een teken kan zijn van uitdroging.
Vochtinname ter compensatie
Om het verloren vocht aan te vullen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Water is meestal voldoende, maar onder bepaalde omstandigheden kan een sportdrank nuttig zijn.
- Sportdrank: Bij intensieve activiteiten, zoals een fietstocht langer dan een uur, kan het nuttig zijn om extra vocht in te nemen via een sportdrank. Sportdranken bevatten koolhydraten en mineralen die kunnen helpen bij het behouden van energie en het verbeteren van de vochtopname.
Belang van koolhydraten en mineralen
Sportdranken bevatten niet alleen koolhydraten, maar ook belangrijke mineralen, zoals natrium, kalium, magnesium en chloor. Deze helpen bij het:
- Behouden van energie: Koolhydraten dragen bij aan het behoud van de glycogeenvoorraden in het lichaam en helpen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.
- Snellere vochtopname: De mineralen zorgen ervoor dat het lichaam het vocht sneller kan opnemen dan gewoon water, wat ook helpt om het bloedvolume beter op peil te houden.

Wanneer en hoeveel drinken?
Het is belangrijk om niet te wachten met drinken tot je dorst hebt, omdat dorst al een eerste signaal van uitdroging is. De manier waarop je drinkt, beïnvloedt hoe snel je lichaam het vocht opneemt.
- Regelmatig drinken: Drink op geregelde tijdstippen een grotere hoeveelheid vloeistof in plaats van voortdurend kleine hoeveelheden. Tussen 150ml en 200ml is ideaal, dit komt overeen met een waterglas. Onderzoek toont aan dat het drinken van grotere hoeveelheden vocht de snelheid van maaglediging kan verhogen, wat resulteert in een snellere opname van vocht in de dunne darm.
Hoeveelheid vloeistof en verdraagbaarheid
Iedereen heeft een andere hoeveelheid vocht die het lichaam goed verdraagt tijdens trainingen. Test tijdens je fietstochten wat voor jou het beste werkt.
- Maximale hoeveelheid: Boven de 700 ml/uur kunnen maag- en darmklachten optreden.
- Temperatuur van de vloeistof: Drink geen te koude dranken. Vloeistof tussen de 10 en 15°C is het beste, omdat het de maag sneller verlaat en sneller opgenomen wordt. Ze helpen ook om de lichaamstemperatuur beter te reguleren.

Meer informatie over voeding tijdens het fietsen?
Lees het hierBronnen:
Jeukendrup, A. (2022, 13 juli). How much do you sweat and how much sodium do you lose? askerjeukendrup. https://www.mysportscience.com/post/how-much-do-you-sweat
John B. Leiper, Fate of ingested fluids: factors affecting gastric emptying and intestinal absorption of beverages in humans, Nutrition Reviews, Volume 73, Issue suppl_2, 1 September 2015, Pages 57–72, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv032
Foto’s: canva & Stichting Staatsziekenfonds | Paramaribo | Facebook