Dat fietsen een populaire sportactiviteit is binnen OKRA-SPORT+ dat moeten we jou niet uitleggen. Maar wist je dat je bij OKRA-SPORT+ ook kan mountainbiken? Benny Vancampfort, oprichter van de sMTB’ers, geeft een woordje uitleg.

 

Hoe zijn de seniorenmountainbikers ontstaan?

“We kozen bewust om het woord ‘OKRA’ uit de benaming te laten. Dit deden we eerder ook al met de seniorenduikers. Uiteraard valt de werking onder deze van OKRA-SPORT+, maar we willen dé referentie worden voor alle senioren en de (mogelijke) vooroordelen van potentiële leden ontkrachten.

Eigenlijk hadden we de intentie een groepje wielersenioren op te richten. Er rijden heel wat wielerfanaten rond die ook senior zijn. Het was de bedoeling om voor hen een aanbod te creëren. In dezelfde aankondiging, via diverse kanalen, lieten we het idee vallen van de seniorenmountainbikers. Simpelweg om te polsen of daar ook iets voor leefde. En wat bleek? Er is een overaanbod in onze regio aan mogelijkheden voor de fietsende senior die graag met de koersfiets op pad gaan. Er zijn blijkbaar heel wat clubs die ook een aanbod hebben tijdens de week en overdag.

Aangezien we een aanvullend aanbod willen creëren en niet in concurrentie willen gaan met andere verenigingen, lieten we dat idee varen. Maar er bleek dus wel interesse te zijn in een groepje seniorenmountainbikers. Dus doken we wel in dat ‘gat in de markt’.”

Kan je kort het concept van de seniorenmountainbikers uitleggen?

“Het idee is om tochten te voorzien van zo’n 30 tot 40 kilometer, afhankelijk van het aantal hoogtemeters. Het is niet de bedoeling om sneller dan snel te rijden, bochten af te snijden, rakelings langs bomen te scheuren…  Wel om te genieten van al wat de natuur ons te bieden heeft. Nee, het is ook geen slakkengangetje, het is en blijft sportief. Belangrijk is dat we machogedrag weren, dit past niet in deze groep. Ook dragen we zorg voor elkaar onder het motto ‘samen uit, samen thuis’. We passen het tempo aan en wachten desnoods op elkaar.
Soms wordt er halverwege een koffiestop (of iets anders) ingelast.”

Wanneer vinden de MTB tochten plaats?

“Momenteel wordt er tweemaal per maand gereden. Normaal gezien steeds op de eerste maandag en derde dinsdag van de maand, maar omwille van feestdagen kan dit al wel eens verschoven worden. We maken dus vooraf een kalender op.”

Wie is verantwoordelijk voor de voorbereiding van de tochten?

“Er is een beurtrol in het zijn van ritverantwoordelijke. Die persoon verkent de tocht, zorgt voor een gepast vertrekpunt met eventueel een douche- en een horecagelegenheid om achteraf terug op te warmen. Op die manier wordt de werklast verdeeld.

Goeie afspraken, maken ook goeie vrienden. Zo wordt er steevast om 10 uur vertrokken. Er wordt vooraf ingeschreven via het regiosecretariaat, maar er is ook een WhatsApp-groepje waarbij je eventuele laattijdige afzeggingen kan doorgeven aan de ritverantwoordelijke.”

Voor wie zijn deze tochten geschikt?

“Iedereen met een mountainbike is welkom. Echter een bepaalde basisconditie is wel nodig. Je zou die 30 à 40 kilometer wel moeten kunnen afleggen. Het is niet de bedoeling hierbij gebruik te maken van een elektrische mountainbike. Bij voldoende interesse kan overwogen worden een aparte groep voor hen op te richten, maar dit is momenteel niet aan de orde. Wat wel duidelijk is, is dat we die groepen gescheiden wensen te houden.

Je kan trouwens op elke leeftijd nog starten met mountainbiken. Je zal zien dat die conditie snel opgebouwd wordt. Goesting om te fietsen op iets uitdagendere paden terwijl je van de natuur geniet, dan heb je al de juiste instelling. De rest volgt wel.”, vertelt Benny enthousiast.

Meer info: turnhout@okra.be