Je bent de vijftig voorbij en geen topatleet. Je leeft ook niet bepaald supergezond. Dan is de e-bike het aangewezen middel om daar iets aan te doen. Koen De Neckere, verantwoordelijk voor de afdeling Hart en Sport bij Fitlab Nottebohm, beaamt dat aan Alles over e-bikes.
“Elke dag dertig minuten bewegen aan een matige intensiteit, dat is de basis,” benadrukt Koen De Neckere. “Dat kan een fietstochtje zijn of een wandeling naar de bakker. Voor mensen met licht medische problemen is dat het ideale recept om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verlagen. Het moet wel élke dag. Het is dat de aanhouder wint. Van een trekpaard kun je geen koerspaard maken maar je kunt conditieverlies wel in een bepaalde gradatie ombuigen. Het hangt natuurlijk ook af van je eetgewoonten en je aanleg.”
Is e-biken voordelig?
“E-biken is sowieso gezond. Het verbetert je conditie licht. Met een goede basisconditie doe je zo lang mogelijk beroep op je vetreserves. Pas als de inspanning zwaarder wordt grijp je naar je koolhydraatreserves. Veel met de e-bike fietsen, een uur van en naar het werk of recreatief, heeft daar een gunstige invloed op. Je beweegt en verbrandt nog altijd een driehonderdtal calorieën per uur. Als je dat combineert met koolhydraatarme voeding kun je de ververbranding nog meer stimuleren.”
Het nut bewezen
Het is bewezen dat je met een e-bike vaker de auto laat staan en naar de fiets grijpt, ook voor langere afstanden. “je ondervindt de voordelen van het fietsen immers aan den lijve. Beweging heeft ook een gunstige invloed op je stressmanagement. Je zit je niet meer op te boeien in het verkeer. Het is goed voor je gewrichten, want je laat continu je gewrichtsvocht circuleren. Je komt meer in de open lucht. Op een e-bike zul je je veel minder snel forceren dan met een gewone fiets. Voor een hele groep mensen is dit echt een zegen.”