Wat is veloraften?

Veloraften: Biken en varen

Veloraften, ook wel bikeraften genoemd, is een combinatie van mountainbiken en raften in een opblaasbare boot. Dé ideale activiteit voor waterratten en fietsfanaten.

Je maakt eerst een fietstocht met een opblaasbaar bootje en peddel in je rugzak. Zo’n packraft weegt ongeveer drie kilo en vaart stabieler dan een kajak. De packraft wordt aan de oever opgeblazen en de fiets wordt op de boot gebonden. Het voorwiel van de fiets wordt hierbij losgekoppeld.

De packraft: bijzondere opblaasboot

De packraft zit opgerold in een handige rugzak. Het opblazen gebeurt met een luchtzak, waar je zelf lucht in schept. De opgeblazen packraft is een omvangrijk vaartuig, met een groot volume en drijfvermogen.

“De vloer van de packraft, die enkel uit een doek van kunststof bestaat, maakt volledig contact met het water en zorgt voor beperkte diepgang. De vorm van de packraft zorgt voor een grote stabiliteit op het water. In de eerste fase toch. Van zodra de packraft toch op een zijkant gaat en voorbij het kantelpunt komt, is het zeer moeilijk om de boot terug recht te brengen en is omkantelen nagenoeg onvermijdelijk.” – aldus Packraften.be

“Met een meanderende trip dobber en peddel je langs stroomversnellingen en het betere bochtenwerk terug naar je beginpunt.” – Veloraft adventures (België)

Reglementering 

Packraften.be zoekt het voor ons uit:

“Het zal je  niet verbazen dat het packraften gebonden is aan een aantal regels. Je kan niet zomaar overal en altijd in en uit het water gaan. Doorgaans gelden dezelfde regels als voor kano’s en kajaks en worden een heleboel faciliteiten aangeboden om het packraften op het juiste moment, op de juiste plaats te doen. Denk bijvoorbeeld aan steigers, infoborden, online kaartmateriaal, …

Verspreid over Vlaanderen zijn verschillende peddelroutes uitgewerkt waar alle door spierkracht aangedreven vaartuigen welkom zijn. Deze routes werden ontwikkeld door Peddelsport Vlaanderen, in samenwerking met de betrokken overheden langsheen het traject, de waterloopbeheerders en eventueel aanwezige aanbieders van watersporten in de regio. De peddelroutes zijn voorzien van verplichte in- en uitstapplaatsen op regelmatige afstand van elkaar om de kwetsbare oeverzone langs onze waterlopen te beschermen. Op deze routes kan je met je eigen of gehuurd materiaal terecht, steeds binnen het afsprakenkader, specifiek voor de gekozen waterloop en traject.

Packraften in Wallonië is een spel van regenval en waterstanden, volgens de spelregels die door de Waalse Overheid worden bepaald. Net als in Vlaanderen zijn de in- en uitstapplaatsen vastgelegd en strikt te gebruiken. Er werden minimum en maximumdebieten vastgelegd die te respecteren zijn in functie van de veiligheid op en rond het water en de bescherming van het rivierecosysteem. Onder impuls van de klimaatverandering wordt regenval onvoorspelbaarder en intenser, wat de omstandigheden in regenwatergevoelige gebieden steeds uitdagender maakt voor het plannen van een trip. De informatie om dat zorgvuldig te doen is online beschikbaar.

In Wallonië worden packrafts ook gezien als opblaasbare kajaks en vallen onder dezelfde regels. Deze regels staan allemaal gebundeld op de website van de Waalse Overheid (kayak.environnement.wallonie.be).”

Waar te Veloraften in België? 

Je kan veloraften in:

  • Diest – op de Demer
  • Herentals – op de Kleine Nete
  • Pelt – op de Dommel
  • Leuven – op de Dijle
  • Ardennen (diverse locaties)