Vlonder- of knuppelpaden geven een extra dimensie en charme aan jouw wandelingen. Ze loodsen jou door moerassige of heuvelachtige landschappen. Ze zorgen voor een goed bewandelbaar pad en beschermen bovendien de bodem en begroeiing. Een vlonderpad is meestal gemaakt van houten planken. Een knuppelpad vormt daarentegen een pad met boomstammen. Wij zetten enkele plaatsen in Vlaanderen in de kijker waar je zo een vlonderpad kan bewandelen. Veel wandelplezier!

 

Provincie Antwerpen

De Liereman (Oud-Turnhout)
Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde paarden tegen.

Hobokense Polder (Hoboken)
Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie ligt de Hobokense Polder: de grootste brok natuur in Antwerpen Stad. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten.

Het Mechels Broek

Wil je uitkijken over graslanden, sloten, knotwilgen en houtkanten, dan moet je naar de Dijle. Het Mechels Broek vormt samen met de Barebeekvallei en het Mispeldonk een weids landschap waar het heerlijk wandelen is. Je spot er de watervogels in de rietkragen en zeggevelden of de grazende galloway-runderen.

Broekpad (Viersel)
Goed verborgen tussen de dorpskern van Viersel en het Netekanaal ligt het Viersels Gebroekt met oogstrelende landschappen. Een juweeltje van 30 hectare waarin zowel vlinders als bosrietzangers en ganzen het danig naar de zin hebben. De kroon op het werk is het ‘Broekpad’, een bewegwijzerd wandelpad (4,5 kilometer) dat zich doorheen de mooiste beemdlandschappen slingert, van de hoog en droog gelegen dorpskern naar het lager geleden Viersels Gebroekt.

 

Provincie Vlaams-Brabant

Antitankgrachtwandeling (Haacht)
De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek is een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden.

Het Vinne (Zoutleeuw)
In provinciedomein Het Vinne ontdek je het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen met erin, erboven en er rond een rijk en gevarieerd aanbod aan dieren- en plantenleven. Tijdens je wandeling beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel- en schuilhutten.

Silsombos (Kortenberg)
Het Silsombos is het hele jaar door betoverend mooi, maar zeker in de prille zomerzon, als duizenden bosorchideeën en metershoge reuzenpaardenstaarten ontluiken.

Roofridderpad (Affligem)
Het Roofridderpad is genaamd naar de roofridders die zich bekeerden en de abdij Sint Pieter en Paulus stichtten. Op een steenworp van deze abdij ligt de Koudenbergbeekvallei. Afwisselend vind je bossen, akkers, weilanden en bomenrijen.  De enorme variatie in boven- en ondergrond zorgt voor een zeldzame natuur in een geschiedkundig uitzonderlijke locatie.

 

 

 

Provincie West- Vlaanderen

Stiltepad (Westouter)
Het Stiltepad van Westouter is een verrassende landschapswandeling rond en op de Rodeberg. Het Stiltepad ligt op het wandelnetwerk Heuvelland. Het doorkruist 5 natuurgebieden, afgewisseld met enkele mooie vergezichten en flirt met de Franse grens.

Het Zwin (Knokke-Heist)

Het Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte strekt zich uit over Vlaanderen en Nederland. Het Zwin Natuur Park wordt ook wel eens de ‘internationale luchthaven voor vogels’ genoemd. Het Zwin is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom en de ideale uitstap. De wandeling start aan het Zwin Natuur Park en loopt tot aan het vlonderpad, net over de Nederlandse grens. Hier sta je middenin het getijdengebied en heb je een perfect zicht op de Zwinvlakte en rijke fauna en flora.

De Blankaart (Diksmuide)

De naam zegt het zelf: dit gebied tussen Oost-Vleteren en Diksmuide staat letterlijk “blank”. Het Blankaartmoeras en de Blankaartvijver liggen in het hart van de overstroombare IJzervallei. Het is de perfecte habitat voor heel wat vogels zoals de lepelaar, de aalscholver en de zeldzame grutto. Via een vlonderpad bereik je een vogelkijkhut én een heuse vogelkijktoren.

 

Provincie Limburg

Domein Kiewit (Hasselt)

Avontuurlijke knuppelpaden houden je voeten lekker droog op de verschillende wandelroutes en dankzij de kijkwanden geniet je in alle rust van de waterbewoners.

Alden Biesen (Bilzen)

Het gloednieuwe vlonderpad in Alden Biesen nodigt uit om te relaxen, te picknicken en mooie foto’s te maken. Via het 2 kilometer lange kronkelend houten vlonderpad kan je de boomgaarden van dichtbij verkennen.

Nationaal Park Hoge Kempen (Limburg)

In het Nationaal Park Hoge Kempen kan je een mooie wandeling maken over vlonderpaden. Nationaal Park Hoge Kempen beslaat 12.000 hectare en ligt verspreid over 10 gemeenten: As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Dennenbossen, heide in die mooie paarse kleuren, waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 440 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, … je vindt het hier allemaal.

 

Provincie Oost- Vlaanderen

Drongengoedbos (Ursel)
De Drongengoedhoeve in Knesselare is de centrale spil van het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen verkent de regio tot in de kleinste hoekjes. Eén van de vele verrassingen hier is het Maldegemveld, een door Natuurpunt tot heide omgevormd gebied waar paarden het gras kort houden.

Makegemse Bossen (Munte)
De Makegemse bossen vormen een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare in Merelbeke in de provincie Oost-Vlaanderen. De wandeling brengt je ook naar het nabijgelegen Gentbos, een pareltje in de rand rond Gent.

Vallei van de Serskampse Beek (Wetteren)
De Vallei van de Serskampse Beek strekt zich uit over het grondgebied van Wetteren (Serskamp) en Wichelen en Lede. Deze wandeling gaat door een gevarieerd landschap van bossen, akkers, graslanden, heiderestanten en poelen met amfibieën. Blikvanger is een vlonderpad van 300 meter.

Oude Schelde (Appels)
De Oude Schelde is overgebleven na een kunstmatige afsnijding van een Scheldemeander op het einde van de 19e eeuw. Na jarenlange verlanding werd via het Agentschap voor Natuur en Bos Oost-Vlaanderen opnieuw open water tot stand gebracht in 2002. Blikvanger is het nieuwe trekveer.

Vallei van de Rosdambeek (Gent)
De Rosdambeek is een zijbeek van de Leie. In het deel van de Rosdambeekvallei ten noorden van de E40 vind je nog fraaie elzenbroekbossen. Hier kan je in het voorjaar dotterbloemen, goudveil of pinksterbloemen aantreffen.

Welle- en Kapellemeersen (Denderleeuw)
Het natuurgebied de Welle- en Kapellemeersen, één van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei,  ligt aan weerszijden van de Dender en strekt zich uit tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem.

De Nuchten (Geraardsbergen)
De Nuchten is een natuurgebied tussen Zandbergen en Idegem gelegen in de vallei van de Dender. Door de ligging van De Nuchten in de lager gelegen weilanden langs de Dender, vind je hier veel water.

Bergenmeersen (Wichelen)

Bergenmeersen is een jong en uniek natuurgebied in Wichelen op de rechteroever van de Schelde: een gecontroleerd gereduceerd getijdengebied. Sinds april 2013 stroomt hier dagelijks op het ritme getij een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er slikken en schorren, waar je vandaag de dag dankzij een vlonderpad dwars door loopt.

Gemzenpad (Smetlede)

In Smetlede (Oost-Vlaanderen) spot je verschillende kleine kapelletjes tijdens het wandelen en ontdek je het vlonderpad in de Vallei van de Serskampse beek, de habitat van de kamsalamander. De officiële startplaats van deze wandeling is op Smetlede dorp. Je kan je wagen gratis parkeren op het dorpsplein.

Neigembos (Ninove)

Van alle tinten oranje in de herfst over een paarse bloemenzee van boshyacinten in de lente tot de feeërieke vlondertrap (!) die in élk seizoen mooie plaatjes oplevert: het is een wandeling waarmee je altijd scoort. De holle wegen, statige eiken en forse beuken maken het plaatje compleet: dit is een op-en-top boswandeling.

Kluisbos (Kluisbergen)

Op de Kluisbos wandelroute, niet zonder reden al jaren één van de populairste in Oost-Vlaanderen, stap je niet over een vlonderpad maar wel over een vlondertràp. Tenminste, als je je auto parkeert op de parking Poletestraat (tussen knooppunten 2 en 7 van het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen) en zo je wandeling start. De trap, met houten leuning en marinetouwen, slingert zich over een zestigtal meter een weg tussen de bomen en past perfect bij de look van dit 300 hectare grote bos bovenop de Kluisberg. Eens alle trappen beklommen, kom je meteen op de hoofdwandelas. Richting knooppunt 2 trek je diep het bos in, richting Liefdesbron (ga hier met je blote voeten instaan, en je vindt binnen het jaar de liefde van je leven!), de oergezellige Bosbaar en de rollende heuvels van het Pays des Collines, over de taalgrens.

Maldegemveld (Maldegem)

Bossen, paarse heide, weides, knuppelpaden en misschien zelfs damherten die je pad kruisen: het Maldegemveld, dat in het Landschapspark Drongengoed ligt, wordt wel vaker – niet onterecht – vergeleken met de Hoge Venen.

Nog meer vlonderpaden ontdekken? Dat kan. Goodbye.be zet ze voor ons in een handige overzichtskaart.

 

 

 

 

 

Bronvermelding: Geraadpleegd mei 2024

Van <https://www.reisroutes.be/blog/belgie/wandelingen-vlonderpaden-belgie/>

Van <https://www.routen.be/wandelen-vlonderpaden>

Van <https://www.pasar.be/artikel/wandelen/15-wandelingen-langs-vlonderpaden>

Van <https://www.asadventure.com/nl/expertise-tips/outdoor/de-mooiste-vlonderpaden-in-belgie.html>