Geraardsbergen, parel van de Denderstreek en het Pajottenland, op een steenworp van de taalgrens en telt vele kleine(re) trefpunten. Zo’n twintig jaar geleden sloegen ze de handen in elkaar voor een gezamenlijke wandelgroep. Met succes want deze bestaat nog steeds. Al wordt ze sinds kort getrokken door één trefpunt, met steun van de andere trefpunten uit de cluster, en trekt ze wandelaars uit de ruime omgeving aan. “We spreken tegenwoordig over de OKRA-wandelingen Geraardsbergen 2.0” zegt Jean Luc Mortier, één van de bezielers.

“Zo’n acht jaar geleden werd ik aangesproken om secretaris te worden in ons trefpunt Moerbeke-Atembeke. Ik was nog niet zo lang op pensioen en lokaal gekend van bij het toneel en het voetbal. Al snel werd ik ook ingeschakeld als wandelbegeleider. Ik wandel graag dus dat was geen probleem. Toen de voorzitter van onze cluster ziek werd wou hij met alles stoppen: geen gewestkaarting meer, geen bedevaart meer… en ook de wandelgroep zat op de schop. Maar we hebben een mooie kern van wandelaars. We vonden het zonde om dit zomaar op te geven. Na de nodige vijven en zessen hebben we de groep nog kunnen redden. Gelukkig maar.

Nabespreking met quiz

Elke eerste vrijdag van de maand staat een groep van gemiddeld vijfendertig sportievelingen klaar. We spreken altijd af in de buurt van een taverne. Want na afloop is het tijd voor een nabespreking met een quizje over de voorbije wandeling. Eén van mijn kompanen, Johan Vander Heyden, is natuurgids en actief bij Natuurpunt. Hij geeft onderweg geanimeerd uitleg (lees: ze hangen aan zijn lippen) over de fauna en flora.

En die is er in overvloed. Drie vierde van onze wandelingen gaat door het bos, via onverharde wegen, door stiltegebied, over toppen, langs rivieren… Het is vooral hierover dat de vragen gaan. En eerlijk… ze kunnen het quizje niet meer missen. Er hangen nochtans geen grote prijzen aan vast. Die nabespreking is trouwens even belangrijk als de wandeling zelf.

Iedereen mag suggesties doen en wie wil mee voorbereiden kan dat.
- Jean Luc Mortier, trekker

Loyaal publiek uit de ruime omgeving

Nu het gewestbestuur niet meer bestaat trekken we de organisatie van de wandelgroep vanuit ons trefpunt, met goedkeuring van de andere trefpunten. We zijn nochtans geen gigantisch trefpunt. OKRA Moerbeke-Atembeke is, al zeg ik het zelf, een goed draaiend trefpunt en telde voor corona zo’n honderd leden. Sindsdien is er een nieuw bestuur, een nieuw elan en sloten we al vijfendertig nieuwe leden aan. Wat goed draait, doet ook draaien.

Voor de wandelingen hebben we trouwens een loyaal publiek. Sommigen zijn er al vijftien à twintig jaar bij. Ze komen uit Geraardsbergen en omgeving maar evengoed uit Herne (Vlaams-Brabant) en zelfs Doornik (Henegouwen). Sinds de heropstart na corona zijn er een zestigtal die regelmatig komen.

Inspraak

We geven de wandelaars ook veel inspraak in het programma. Ik spreek hier bewust van ‘we’. Want ik doe dit niet alleen. We zijn met z’n vieren en ons aandeel is evenwaardig. Maar terug naar de inspraak. Iedereen mag suggesties doen en wie wil mee voorbereiden kan dat.

Al zijn er een aantal voorwaarden bij de samenstelling van wandeltochten en -kalender:

  • er moet een taverne in de buurt zijn van vertrek en aankomst,
  • een tocht is zeven à 8 kilometer lang,
  • volgen het tempo van de traagste wandelaar,
  • blijven vijf jaar weg uit dezelfde gemeente, parochie of dorp,
  • vermijden drukke wegen en steden,
  • wisselen af tussen heuvelachtig en vlak.

Zo zorgen we jaar in jaar uit voor de broodnodige variatie en blijft het aantrekkelijk voor onze stappers.

We beschikken ondertussen over een eigen website, facebookpagina en zo’n tachtig procent van de wandelaars heeft ook een emailadres. Op deze manier kunnen we hen informeren over ons jaarprogramma en met de flyers. En lukt het niet op die manier dan is er nog de mond-aan-mondreclame die zijn werk doet.”

Ook geïnteresseerd?

Geef gerust een seintje: jlmortier@skynet.be