Zowel bij lopers als wandelaars zie je het vaker opduiken: de hoge, vaak felgekleurde compressiekousen. Is dit een modeverschijnsel of dragen ze ook echt bij tot een betere prestatie?
Unanimiteit over de zin of onzin van deze kousen is er niet. De meningen en ervaringen over de kousen lopen nogal uiteen. Sommigen dragen compressiekousen tijdens het sporten, anderen trekken ze pas nadien aan. De ene is echte believer. De andere vindt ze maar niets. Wat is eigenlijk het nut van deze kousen?
Voordelen
Velen denken dat je de compressiekousen pas draagt na een blessure of vanaf een bepaalde leeftijd. Dat is onzin. Voor alle lopers en wandelaars, beginnend of gevorderd, met of zonder blessure, jong of oud, gelden dezelfde positieve effecten:
- Het zorgt voor een betere doorbloeding.
- Je hebt minder kans op kramp en/of verrekking van de spieren.
- Het verkleint de kans op blessures met 29%, het gaat dan vooral om scheenbeenklachten, spierkramp en achillespeesklachten.
- Het zorgt voor een sneller herstel bij blessures, bijvoorbeeld na een spierscheur of verkramping.
- Ze helpen om de afvoer van afvalstoffen in je benen te versnellen. Dit zorgt voor een goed herstel.
- Tijdens de voetlanding zorgt het voor extra demping (van 33 %) en meer stabiliteit van gewrichten en spieren.
Nadelen
- Het meest voorkomende probleem is het lastig aan- en uittrekken van de kousen. Doordat de kousen strak moeten zitten, heb je hier even wat handigheid in nodig. Daarom deze tips voor het uittrekken of aantrekken.
- Een ander nadeel is de prijs. Compressiekousen zijn niet goedkoop, je betaalt zo 45 euro per paar, afhankelijk van het merk en de technologieën.
Sommige dragers van compressiekousen ervaren nog andere vervelende effecten zoals:
- Koude voeten: dit wordt veroorzaakt door de druk van de kousen, de warmtehuishouding kan hierdoor verstoord zijn. Het kan geen kwaad en is geen teken van een slechte bloedcirculatie.
- Jeuk: Jeuk krijg je meestal als je de kousen uittrekt. Dit is een reactie van je huid op de verandering van druk. Meestal verdwijnt dit snel weer, probeer in ieder geval niet te krabben.
- Je hoort vaak: ‘compressiekousen zijn te warm’. Dit is een kwestie van wennen en kiezen voor het juiste materiaal. Een goede compressiekous is temperatuur regulerend met een goede vochtregulering. Niet te warm in de zomer en niet te koud in de winter.
Soorten: tube of kous?
Compressiekousen en tubes (ook buis of hoes genoemd, een kous zonder voetgedeelte) werken beiden effectief bij kuitklachten, beenvliesontsteking en achillespeesproblemen. Ze verminderen de schokbelasting, hierdoor wordt spierschade voorkomen. Ook zorgen ze voor een perfecte afvoer van afvalstoffen.
Het nadeel van een tube is dat deze geen ondersteuning bij de enkel biedt en geen compressie op de voet. Deze moet je na de cooling down dan ook meteen uittrekken, anders kan je opgezwollen voeten krijgen. De tube gebruik je dus niet om je herstel te bevorderen. Het voordeel van tubes is dat ze goedkoper zijn, je zelf een sportsok kan kiezen en je de tube minder vaak hoeft te wassen. En tot slot zijn ze makkelijker aan- en uit te trekken.