De begeleiding van groepen op de openbare weg wordt momenteel gereguleerd door vijf verschillende stelsels, onderverdeeld per soort weggebruiker. Trefpunten en clubs worden regelmatig gepolst of aangesproken door de lokale politie om een opleiding ‘gemachtigd opzichter’ te volgen.

De wandelclubs van OKRA-SPORT+ werken met groepsleiders, dus niet met gemachtigde opzichters. Ze vallen dus niet onder de regelgeving van de gemachtigd opzichter. Deze versplintering van de regels zorgt voor verwarring, terwijl de inhoudelijke verschillen vaak niet zo groot zijn. Een overzicht van de verschillen.

GEMACHTIGD OPZICHTER

VOORWAARDEN

Voorwaarden

In principe kan iedereen die 18 jaar is gemachtigd opzichter worden.

Je moet wel een opleiding volgen, georganiseerd door de politie. De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik. Na de opleiding wordt er een getuigschrift afgeleverd dat in principe voor onbepaalde duur geldig blijft.

GROEPSLEIDER

VOORWAARDEN

Er is geen minimumleeftijd van toepassing. Ook een opleiding is niet verplicht. Het verkeersreglement geeft geen bepaling van het begrip ‘leider’. Wie de leiding van de groep op zich neemt en er verantwoordelijkheid voor draagt, dient bijgevolg als leider te worden beschouwd.

BEVOEGDHEDEN

De gemachtigd opzichter:

  • kan het verkeer stilleggen om groepen te laten oversteken;
  • kan hen verbieden om over te steken, zolang de verkeersomstandigheden niet optimaal zijn;
  • mag ‘aanwijzingen’ geven, suggesties om iets te doen of niet te doen. Deze aanwijzingen moeten in overeenstemming zijn met de geldende verkeerstekens en hebben nooit de waarde of bindende kracht van een bevel;
  • mogen hun functie uitoefenen op een kruispunt met verkeerslichten in de groene fase voor de oversteek;
  • kan een overtreding aangeven bij de politie of formeel klacht indienen.

Dit mag een gemachtigd opzichter niet:

  • proces-verbaal opstellen;
  • identiteitscontroles uitvoeren.

BEVOEGDHEDEN

De groepsleider:

  • mits gebruik van een C3-bord mag een volwassen groepsleider het verkeer tijdelijk stil leggen om zijn groep te laten oversteken, maar enkel op plaatsen waar geen verkeerslichten zijn. De aanwijzingen van een ‘groepsleider’ gaan niet boven verkeerstekens en verkeersregels;
  • kan een overtreding aangeven bij de politie of formeel klacht indienen.

VOOR WIE?

Begeleiding van groepen kinderen, scholieren, bejaarden, personen met een handicap.

VOOR WIE?

Begeleiding van een groep voetgangers. Het verkeersreglement geeft geen definitie van een groep of een leider. In tegenstelling tot groepen fietsers, waarvoor het verkeersreglement een minimum aantal deelnemers oplegt, bestaat een dergelijke omschrijving niet voor groepen voetgangers.

Waar mag de gemachtigd opzichter zijn bevoegdheden uitvoeren?

De gemachtigd opzichters worden aangesteld door de burgemeester. De gemachtigd opzichter oefent zijn bevoegdheden uit in de gemeente waar hij gemachtigd is. Als hij in een naburige gemeente optreedt, dan moet de betrokken gemeente haar toestemming geven.

Waar mag een groepsleider zijn bevoegdheden uitvoeren?

Niet enkel beperkt tot de eigen gemeente.

Uitrusting

Artikel 59.21 van het verkeersreglement schrijft de minimale uitrusting van de opzichters voor. Ze moet bestaan uit:

  • een band die om de linkerarm wordt gedragen met, horizontaal de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, de naam van de gemeente.
  • een bordje C3, waarvan het gebruik verplicht is om het verkeer te mogen stilleggen (artikel 40bis 3 van het verkeersreglement).

Aanbevolen (dus niet verplicht):

  • kleding, overgooiers of allerlei toebehoren, geel of oranjekleurig en reflecterend.
  • op de kleding en overgooier kan bovendien de vermelding “gemachtigd opzichter” aangebracht zijn.

Uitrusting

  • In het donker of wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is (minder dan 200 meter) en je volgt de rijbaan (dus niet als je op het voetpad kan lopen) moet je groep ook verlicht zijn.
  • een bordje C3 waarvan het gebruik verplicht is om het verkeer te mogen stilleggen (artikel 3.2 van het verkeersreglement).

 

Aanbevolen:

  • fluohesje

Wettelijke bepaling bordje C3 (Artikel 2)

Dit bordje (op steel) is een reproductie, langs beide kanten, van het verbodsbord C3 d.w.z. een witte schijf met rode rand. Het moet een middellijn hebben van ten minste 15 cm en het moet voorzien zijn van:

  • ofwel reflecterende producten;
  • ofwel een eigen verlichting in de rode rand;

ofwel beide middelen samen.