Je bent ze wellicht al tegengekomen tijdens een wandeling, wit-rode of geel-rode markeringen op bomen, muren, paaltjes,… Deze markeringen leiden je langs GR-paden, ook wel Grote Routepaden genoemd. GR-paden zijn wandelroutes over een lange afstand die jou langs mooie landschappen loodsen en waarbij er getracht wordt om zoveel mogelijk op onverharde wegen te wandelen. Het GR-netwerk loopt over heel Europa. In Vlaanderen en in Wallonië kan je elk genieten van zo’n 5.000 kilometer wandelplezier.

Door de populaire fictiereeks “GR5” op VRT zijn er heel wat mensen gebeten door de GR-microbe. Maar hoe begin jezelf nu aan zo’n GR avontuur?

Kies een route

Vooraleer je van start wil gaan moet je een route kiezen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden:

  • Dagstappers, kant-en-klare lusvormige wandeltochten waarbij je zoveel mogelijk op een GR pad wandelt. De afstanden variëren van 20 tot 30 kilometer en kunnen steeds ingekort worden. Bij een dagstapper combineer je de GR met wandelknooppunten.
  • Treinstappers, kant-en-klare dagwandelingen waarbij het begin- en eindpunt gelegen is aan een station. De afstanden variëren van 18 tot 27 kilometer maar je kan de meeste trajecten inkorten door onderweg een bus of trein te nemen.
  • Plan je eigen (meerdaagse) tocht: Kies zelf jouw start- en eindpunt en het aantal kilometer dat je per dag wil stappen. Je kan hier kiezen tussen een dagwandeling of om meerdere dagen op de GR te wandelen. Mogelijke factoren waarmee je rekening kan houden: nabijheid van openbaar vervoer, een overnachtingsplaats en je conditie. In België lopen meerdere GR’s. Elke GR wordt gekenmerkt door een nummer, waarvan de GR128 en de GR5 één van de bekendste zijn. Op de website van Grote routepaden of in de topogidsen kan je kijken hoe je jouw tocht kan plannen en waar je kan overnachten.

Uitzoeken hoe je het best bij de startplaats komt en hoe je na het eindigen van je tocht terug naar huis keer, maakt ook deel uit van het GR avontuur. De combinatie van auto, openbaar vervoer en fiets wordt veel gebruikt.

 Raadpleeg de Routepagina

Op de routepagina kan je het verloop van het GR traject bekijken met uitgebreide informatie zoals hoogteprofiel, routebeschrijving, overnachtingsmogelijkheden en
drank- een eetgelegenheden. Bovendien kan je de route gratis downloaden en op je GPS of smartphone zetten. Je kan ook een overzichtskaart en roadbook (wegbeschrijving) afdrukken. Zo kan je goed voorbereid op stap gaan.

Topogids in de rugzak

In deze gids staat de route nauwkeurig uitgetekend op een topografische kaart en wordt ze tot in detail beschreven. Als je onderweg dan een markering hebt gemist, dan heb je nog altijd jouw gids die je terug op het juiste pad brengt. In de gids vind je ook informatie over het openbaar vervoer, de afstanden en suggesties voor dagetappes.

Volg de streepjes

Tijd om op pad te gaan! De basismarkering bestaat uit twee strepen onder elkaar: wit-rood of geel-rood. Dit is een internationale wijze van markeren. Deze markeringen zie je op paaltjes, bomen, muren of andere beschikbare dragers en kom je vooral tegen bij splitsingen en kruispunten. Op deze plaatsen wordt ook het kruisteken gebruikt, dit is om aan te tonen dat je die weg niet moet volgen. Het afslagteken wijst op een richtingsverandering. Je kan een GR in twee richtingen stappen, zo kan je zelf kiezen waar je start- en eindpunt ligt. De topogids, de markering in het veld en de gpx-track ondersteunen elkaar. Indien een situatie ter plaatse gewijzigd is, volg dan steeds de streepjes.

Veel wandelplezier!

 Meer informatie? 

www.groteroutepaden.be