Een bosbad… Eerlijk? We hadden er nog nooit van gehoord. Het komt dan ook overwaaien vanuit Japan. En de term dekt ook niet geheel de lading. Om kort samen te vatten: bij een bosbad (in het Japans: shinrin-yoku) maak je al wandelend het hoofd leeg en dompel je je met alle zintuigen onder in de natuur. Het is dus nog wat anders dan zomaar bomen knuffelen.
Dat een boswandeling goed is voor lichaam en geest, daar is iedereen het over eens, maar er zijn ook mensen die het zien als een helende therapie die zelfs bloeddrukverlagend zou werken.
Spelregels
Als je echt wil gaan bosbaden hou je best een aantal spelregels in het oog. Het Agentschap voor Natuur en Bos legt op zijn website uit hoe we tewerk moeten gaan. Dat wordt onder meer gedaan aan de hand van een podcast waarin haarfijn wordt uitgelegd wat bosbaden nu precies is.
Bosbaden doe je zo
- Het begint met, hoe kan het ook anders, stilte. Spits je oren voor wat er om je heen te horen is en zet zo ook je andere zintuigen op scherp.
- Traagheid is een belangrijk element. Stevig door stappen en joggen zijn voor andere gelegenheden. Tijdens een bosbad kuier je aan een snelheid van een of twee kilometer per uur , zonder een bepaald doel voor ogen.
- Adem traag en diep in en uit.
- Raak bomen en bladeren aan.
- Trek je schoenen uit en voel de aarde onder je voetzolen.
- Ga een tijdje op de grond liggen.
- Zoek goede verstopplekken, zoals een kind zou doen
- Loer naar dieren.
- Probeer patronen die in de natuur voorkomen te ontdekken.
- Tel de verschillende tinten groen of bruin die je ziet.
Hoe lang duurt een bosbad?
Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is de absolute minimumduur voor een bosbad tien minuten. Beter is twintig minuten uit te trekken en helemaal optimaal is twee uur per week in de natuur door te brengen.
Haal diep adem, spits je oren en scherp je blik. Laat het bos al je zintuigen beroeren en gauw zal je merken dat je vertraagt. Zoek een plek die je aanspreekt. Een kabbelend beekje, wat wilde bloemen, een opvallende boom. Installeer je daar en focus op het moment. Een bosbad van enkele uren zindert tot zeven dagen na.
Waar kan je bosbaden?
Een bosbad is op zijn best bij zonsopgang en zonsondergang. Let wel, het mag niet duister zijn. Daarom zijn ook dichtbegroeide donkere bossen geen goede bestemmingen.
Bestaand aanbod
- De toeristische dienst Brugse Ommeland heeft twee trajecten voor bosbaders uitgestippeld in het landschapspark Bulskampveld (Beernem)
- Het Vrijbroekpark in Mechelen heeft sedert vorig jaar een bosbadpad van zo’n drie kilometer. Je kan de route downloaden van de website van de Provincie Antwerpen.
- Tenneville-les-Bains … de forêt telt drie bosbadroutes.