Patroonstappen is een afgeleide van het Japanse ‘square stepping excercises’. Dr. Johan Pelssers nam dit op voor zijn doctoraatsstudie. Hij sleutelde wat aan het concept en materiaal. Het was nooit zijn intentie om dit als een effectieve activiteit te gebruiken en verder te ontwikkelen. Toch biedt OKRA-SPORT+ dit aan. De voordelen voor wie dit regelmatig doet zijn niet te tellen.

 

Matten en pancartes

Bij patroonstappen kunnen we ons moeilijk iets voorstellen. Dus even schetsen. Er zijn twee matten, onderverdeeld in zes zones. Elke zone telt acht genummerde vierkanten. Het is de bedoeling om in elke zone hetzelfde, vooraf op pancartes getoonde patroon te stappen.

De pancartes met de patronen worden getoond door de begeleider. Deze staat links van de eerste mat. Op deze manier blijft de pancarte zichtbaar voor de deelnemer op beide matten. De patronen bestaan uit 4 cijfers (bvb. 2 – 7 – 6 – 3).

Afhankelijk van het niveau en de regelmaat waarmee je de patronen stapt is er ook de mogelijkheid om de opdracht  moeilijker te maken. Zo kan je overstappen naar patronen die bestaan uit 6 of zelfs 8 cijfers. Een ander mogelijkheid is dat de begeleider zich met zijn pancartes opstelt aan het einde van de eerste mat. Hierdoor is het patroon enkel zichtbaar tijdens het stappen op de eerste mat. Tegen dat je aan de tweede mat begint moet het patroon gememoriseerd zijn.

Voordelen

Patroonstappen is leuk om de coördinatie en het geheugen te testen. Wie het regelmatig doet kan echter rekenen op tal van voordelen. Zo blijkt uit een Japans onderzoek uit 2006 dat senioren die wekelijks deze oefeningen tweemaal uitoefenen opvallende verbeteringen vertonen in:

  • beenkracht,
  • bewegelijkheid,
  • bewegingssnelheid,
  • flexibiliteit
  • evenwicht.

Hierdoor is dit een uitstekende oefening inzake valpreventie.

Deze activiteit is eenvoudig te begeleiden omdat je  niet veel nodig hebt. Enkel 2 patroonstapmatten (of je tekent de patronen op de grond met krijt) en een pakket pancartes met patronen (4, 6 en 8 cijfers). Dit materiaal kan je via het OKRA-regiosecretariaat ontleend worden. Neem gerust met hen contact op.