Wandelmeditatie: op stap naar meer rust
In onze drukke wereld waarin tijd vaak schaarser lijkt dan ooit, zoeken veel mensen naar manieren om te ontsnappen aan de alledaagse drukte en stress. Een effectieve en toegankelijke methode om mindfulness te beoefenen en je geest tot rust te brengen, is wandelmeditatie. We verkennen wat wandelmeditatie precies inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.
Wat is wandelmeditatie?
Wandelmeditatie is een vorm van meditatie waarbij je bewust en aandachtig wandelt, in plaats van in stilte al zittend te mediteren. Het draait allemaal om het samenbrengen van beweging en mindfulness.
Eén van de belangrijkste dingen tijdens een meditatie is dat je observeert. Terwijl je wandelt, richt je je aandacht op de ervaring van het lopen zelf—de beweging van je benen, jouw ademhaling, het contact van je voeten met de grond, en de geluiden om je heen.
Voordelen van wandelmeditatie
- Beweging: Wandelmeditatie combineert meditatie met lichaamsbeweging, wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
- Stressvermindering: Wandelmeditatie helpt je om rust te vinden in de chaos. Het stimuleert ontspanning en verlaagt het stressniveau door de focus te leggen op het huidige moment.
- Verbondenheid met de natuur: Terwijl je wandelt, kun je je beter verbinden met de natuurlijke omgeving om je heen. Dit kan leiden tot een diepere waardering en een gevoel van eenheid met alles om je heen.
- Voelen: Wandelmeditatie helpt je inchecken bij jezelf en je gevoel. Door je gevoelens te observeren terwijl je loopt, zonder ze te veroordelen, ontwikkel je een betere emotionele resonantie. Dit kan helpen om angst en negatieve gedachten te verminderen.
- Verbetering van de concentratie: Regelmatige beoefening van wandelmeditatie kan helpen je concentratie en focus te verbeteren. Door je aandacht te richten op het wandelen, leer je om ook in andere aspecten van het leven minder afgeleid te zijn.
“Wandelmeditatie, een optie voor wie niet stil kan zitten”
Hoe kan ik aan wandelmeditatie doen?
In 5 stappen kan je starten met wandelmeditatie:
- Kies een rustige locatie uit waar je ongestoord kan wandelen. Een bos, een park of een rustige straat.
- Stel je intentie. Wat wil je uit de wandelmeditatie halen? Rust, ontspanning, minder angst, je hoofd leegmaken, creatieve ideeën sprokkelen, …
- Wandel langzaam en bewust en focus op elke stap die je zet. Voel hoe je voet de grond raakt en weer loskomt. Breng je aandacht naar jouw lichaam en elke sensatie die je kan voelen.
- Breng aandacht naar je ademhaling. Adem diep in en uit, in een ritme dat voor jou natuurlijk aanvoelt. Leg hier even de focus op en laat het dan weer los en natuurlijk verlopen. Ben je al gewend om te mediteren? Dan kan je ook jouw ademhaling synchroniseren met je stappen.
Probeer het zelf: De vierkant ademhalingstechniek
Tijdens het wandelen leg je de focus op de ademhaling. Met deze ademhaling volg je in gedachten de zijden van een vierkant:
- links omhoog en in vier tellen volledig inademen
- bovenaan van links naar rechts, vier tellen adem vasthouden
- rechts omlaag en in vier tellen de adem laten gaan
- onderaan van rechts naar links, vier tellen uitgeademd vasthouden
- Breng je focus steeds terug naar het nu. Het is normaal dat er gedachten zullen stromen. We kunnen ons hoofd en denken immers niet volledig stilleggen. Als je afdwaalt van het moment, breng dan je focus rustig terug naar het moment en de ervaring van het wandelen. Ook jouw ademhaling kan opnieuw nuttig zijn om de focus terug te brengen.
“Mindfulness on the go!”
5 tips voor een succesvolle wandelmeditatie:
1.Niet storen
Zet je telefoon uit of op stil en luister geen muziek, dit werkt namelijk alleen als afleiding. Luister naar de geluiden van de natuur.
2. Wandel alleen
Hoe gezellig samen wandelen ook is, tijdens een wandelmeditatie kun je beter alleen lopen. Loop je samen, dan ben je sneller afgeleid en ben je misschien meer met de andere persoon bezig dan met jezelf.
3. Extra beleving: blote voeten
Ga voor een extra beleving door jouw schoenen uit te doen. Een blotevoetenpad in je buurt? Ideaal! Dan kan je nog meer de focus leggen op alle sensaties die je ervaart tijdens het wandelen.
4. Neem je tijd
Soms duurt het even om in ‘wandelstaat’ te komen. De eerste 10 minuten kunnen je gedachten nog makkelijk afdwalen naar zaken van gisteren of morgen. Geef jezelf dus wat tijd om in het moment te landen. Als je vaker wandelt zul je trouwens ontdekken dat je steeds gemakkelijker en sneller loslaat en in het nu bent.
5. Kijk vooruit, niet naar beneden
Veel mensen zijn geneigd om naar beneden te kijken als ze wandelen. Probeer je hoofd omhoog te houden. Op die manier ga je meer voelen hóe je loopt, dan zien dát je loopt.
Geleide wandelmeditatie
Wil je liever wat begeleiding tijdens jouw eerste wandelmeditatie? Dat kan!
Evi Hanssen nam in samenwerking met Pink Ribbon verschillende korte wandelmeditaties op die je gratis kan beluisteren via YouTube, Spotify of Apple podcasts.
Link: Wandelmeditaties – Nog 9 minuten
Je hebt een koptelefoon nodig om de gesproken wandelmeditatie te beluisteren tijdens jouw wandeling.
Aan de slag
Wandelmeditatie is een krachtige techniek die toegankelijk is voor iedereen, ongeacht ervaring of achtergrond. Of je nu even wilt ontsnappen aan drukte of wil genieten van de natuur, wandelmeditatie kan je helpen om een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen te maken. Dus trek je wandelschoenen aan, ga naar buiten voor een wandelmeditatie.